Osobní cíle - zprávy jak na to

Osobní cíle - zprávy jak na to

23. listopadu 2021

Poslední 2 roky potvrzují, jak v nelehké době můžeme pozorností na osobní cíle udělat a posunout to, co jsme už dávno chtěli. Jak si to usnadnit? 

Znáte to, post-ity, resp. lístečky na stole nebo lednici, vykřičníky a vzkazy, všemožné různé typy papírových i digitálních nástrojů na to, jak nezapomenout na to....... důležité? Opravdu důležité, nebo urgentní? Jak to vlastně je?

Snadná odpověď, jak si to nastavíte, tak to bude. A nevyjde to vždycky, kolísáme od příjemného pocitu ze škrtu posledního úkolu týdne k mírné či větší frustraci z přesunu úkolů na další den nebo měsíc. Pojďme tedy z našeho slovníku na chvíli odložit slova vždycky, nikdy, nejde a musím, mám pro vás ověřené zprávy!

Zpráva 1: Lístečkáři, nástěnkáři, zobrazovači úkolů na dveřích, monitorech a stěnách = palec nahoru! Děláte to dobře! My lidé jsme vizuální typy, (je o tom dost  mj. v dost tlusté knize Atomové návyky od Jamese Cleara), takže co si zavěsíte do centra vaší pozornosti, významně tím zvýšíte pravděpodobnost, že tomu věnujete pozornost a uděláte to. Výjimkou potvrzující pravidlo bude asi to, že nás fotky dětí na kancelářském stole málokdy přivedou domů dřív. Nicméně platí: co je vidět, to se stane (spíš než naopak).

Zpráva 2: Deadline je náš motor. Většina z nás si nad úkoly s nejasnou cílovou páskou neláme hlavu, dokud není termín v dohledu, nebo spíš těsně přede dveřmi (pro řadu lidí až strach z následků spouští aktivizační okruhy).  To pochopitelně dost závisí na tom, zda naším cílem jsou vstupenky do divadla pro manželku, nová pracovní dílna nebo kurz fotografování. Záměrně uvádím příklady osobních věcí, které chceme (ale nemusíme), a z důvodu přetížení, únavy nebo pohodlnosti je pak neuděláme ("nebly čas přece, že ano...). leckterý absolvent semináře či praktik sedmi návyků sice jasně rozlišuje mezi naléhavým a důležitým a navíc má sepsané, co v životě chce, i jeho ovšem mele každodenní kolotoč a udržet osobní cíle v diáři dá zabrat. A co vy ostatní, daří se? Chcete, abyste začali a vytrvali? Tak stanovte termín začátku a dokončení, u delších věcí vyhraďte čas každý týden.

Zpráva 3: Plánování js skoro tak krásné jako snění, kreslíte si cestu a úkoly, těšíte se na výsledek, promýšlíte detaily. Takže - vytvořte a mějte plán. Ať bude jakýkoli (precizní, vágní, strukturovaný, nahodilý...), dobré na něm bude to, že je váš a můžete ho měnit.

Zpráva 4: Od malička umíme zdůvodňovat (sobě i druhým), proč jsme něco neudělali, nestihli nebo odložili. Když svůj osobní cíl (opět) nesplníte, dáte si sklenku a bez větších výčitek odpočíváte po každodenním kolotoči u Netflixu, zkuste  pokročit, mějte se dál rádi, odpusťte si výmluvy a začněte znovu od začátku, třeba s menším projektem. Tak dlouho, dokud neoslavíte vítězství. Další výhry budou následovat jedna za druhou.

Praktická inspirace nakonec

Školy s licencí Leader In Me, využijte pro sebe nebo žáky třeba pracovní list na osobní cíle, pro sebe, studenty nebo žáky využijte podrobný návod, nebo si pusťte krátký film, kde  tři zaměstnanci škol představují své cíle i to, jak jejich sledováním a naplňováním inspirují kolegy a žáky.

Pro všechny ostatní tu máme skvělou zprávu, akreditujeme samostatně ověřený nástroj dosahování výsledků - 4 disciplíny realizace© jako stručný, půldenní praktický workshop. Zkusit ale můžete také Koučing leadershipu, kde si vyzkoušíte mj. rozvoj důvěry nebo jak vést sebe i druhé změnou.  Jak se zdá, Covid 19 nám znovu pomáhá prověřit náš leadership ve špatném počasí, takže se tyto dovednosti zdají být aktuální.

 

 

23/11/2021 Ondřej Bárta