Leadership pro teenagery

Leadership pro teenagery

22. února 2022

Potřebujete studentský a žákovský leadership.

O příběhu #POJFM (Průmyslovky-Obchodky-Jazykovky) z Frýdku-Místku, kde se počet zapojených učitelů a studentů nejen zvyšuje a prostředí mění, ale cesty vzdělávání se doopravdy proPOJují...

 

 

Systematický rozvoj sociálního a emočního učení ve Frýdku-Místku,  střední škole #POJFM,  která spojuje Průmyslovku, Obchodku a Jazykovku dohromady,  nabral nevídané rozměry. 18. a 19. února 2022, v pátek a v sobotu!,  se vzdělávali hned dvě skupiny najednou. Poprvé jsme uvedli nový program Leadership pro teenagery,  do kterého se zapojilo 15 studentů, členů start-upu školního projektu Velux foundation a zároveň studentského týmu leadershipu. A znovu jsme úspěšně ověřili seminář zavádění formativního hodnocení  pro 20 pedagogů,  většinu z nich také zapojených  do  aktivit rozvoje leadershipu v celé škole. Z celé akce bych vypíchl 4 zajímavé momenty:

  1. proPOJení:  jazykovou hříčku s tím POJ si půjčuji od od klienta- školy :-).  Zkratka totiž znamená průmyslovka obchodka jazykovka,  ale také jejich spojení a marketingové zacílení,  že jsou POJem.  Stojí to za zmínku,  protože tato vizuální identita,  web,  logo a marketing  jsou dílem studentů,  jimž bylo PR školy do značné míry svěřeno a jde tedy o nádhernou ukázku dopadu leadershipu a důvěry do školní praxe.  Propojením mám na mysli propojení obou seminářů v jednom workshopu.  Učitelé se se studenty sešli nad zásadním paradigmatem o vzdělávání, které zní: Učitelé umožňují žákům,  aby řídili své učení. Diskuze ve smíšených skupinách  byla hodnocená jako jedna z nejefektivnějších částí celého 1.dne a přinesla velmi praktické podněty.
  2. Jasné proč: Studentský program,  opírající se o ověřené postupy leadershipu a program  čtyři role vyjímečných lídrů,  nabídl studentům také možnost vyzkoušet si sdílení vlastního příběhu. Všichni mladí lídři natočili na kameru své osobní proč: co je motivovalo k účasti v týmu leadershipu,  co je pohání kupředu. Tady se ukázalo,  Jak hluboký smysl má  každoroční, globální  řečnická soutěž Leader In Me. Studenti totiž ve zpětné vazbě nakonec přiznali,  jak užitečné bylo si  zažít i trému při natáčení, připravit se, vyjádřit se tak, aby to znělo dobře.
  3. Důvěra   Se studenty bylo zajímavé také to,  jak vnímají důvěru.  Velmi se lišili a byli otevření v náhledu na ni,  leckdy byli velmi osobní.  Při praktickém uchopení důvěry,  když jsme je uvedli do  seznamu klíčových dovedností každého lídra  a motivace lidí zapojit se do společné práce,  došlo k pochopení,  že i u nich není důvěra něco ryze osobního,  spojeného s rodinou a  blízkým přátelstvím.  Ale že to byla také vyjádřená důvěra  od učitele nebo  spolužáka,  která je posunula dál. 
  4. Cesty k cíli = fokus a výsledek. V #POJFM se učí pro život,  a to i po té odborné stránce.  Takže  studentský tým leadershipu nemá na starosti jen inspirovat další spolužáky,  ale v rámci fiktivní firmy,  kterou neudělali fiktivní, ale skutečnou,  vyrábějí vlastní produkty, udělali e-shop,  marketingový plán a začínají s prodejem. Když jsem měl možnost jim představit čtyři disciplíny realizace a rovnou jsme si všechny nástroje představovaly aplikované na cestu jejich firmičky Drip na trh,  byla to velká radost na obou stranách. Jejich překážky a potíže se neliší od těch,  které mají týmy ve firmách i ve školách:  trpí nedostatkem času,  zahlcením úkolů, konfliktem se  svými ostatními povinnostmi a zájmy,  a dost často nevyjasněnou komunikací.  A jak naši klienti ví, to jsou věci, se kterými výbava od FranklinCovey umí pomáhat.

Od roku 2019,  kdy se ředitel Martin Tobiáš, skvělý leader, zúčastnil naší Akademie leadershipu,  proběhlo v rámci Leader in Me hodně seminářů, workshopů a setkání. Za školou a lidmi v ní je velký kus práce,  stává se inspirací v širším okolí,  magnetem  pro nové žáky,  žádaným partnerem a v jistém smyslu také výkladní skříní  pro kraj i město. Do této skupiny se řadíme i my,  jsme rádi,  že na palubě Leader In Me máme takové partnery. Každá škola má svojí cestu k výjimečností a my jako partner FranklinCovey cítíme radost,  vděk i pokoru,  pokud můžeme na těchto cestách inspirovat.