Koučing leadershipu v Ostravě

Koučing leadershipu v Ostravě

6. října 2021

O započaté spolupráci s KVIC v Moravskoslezkém kraji, vzpomínka a praktické přínosy

Koučing leadershipu v Ostravě

“Bez přípravy se připravujete na porážku”.     John Wooden.

Podobně jako v případě jiných seminářů,  vydal jsem se do Ostravy den předem, abych dobře připravil učebnu,  materiály a celkově zajistil, že vše bude pro účastníky komfortní, příjemné. A nebylo to nakonec třeba.. Jak to? 

 Jednalo se o začátek spolupráce,  respektive první konkrétní výsledek spolupráce a předchozí dlouhodobé přípravy.  Je tomu již dva roky,  co jsem se setkal s úžasným mužem Petrem Habrnálem ,  ředitelem krajského informačního vzdělávacího centra pro Moravskoslezský kraj,  a pro projekt OKAP jsme nachystali několik programů. Bylo to nádherné lidské setkání,  dvě hodiny povídání o posledních 20 letech vzdělávání pedagogů,  o jejich potřebách,  o proměnách témat v průběhu času,  o rozvoji základních nebo středních škol,  podpoře státu a regionů,  finančních nákladech a obtížnosti trhu včetně kolísavé kvality dodavatelů.

 Až v září 2021 se díky tomuto společnému začátku podařil první seminář.  Dva týdny po tom, co Petr Habrnal nečekaně a navždy odešel.  Seminář Koučing leadershipu jsem mu věnoval, a  bylo to jistě i jeho vedení a jeho leadership,  který způsobil,  že ostravská premiéra programu FranklinCovey pro pedagogickou veřejnost byla velmi úspěšná.  Moravskoslezský KVIC a zajišťování seminářů včetně administrativy je pro tamní dámy jistě už každodenní rutina,  přesto mohu směle říct,  že zdaleka ne všichni a zdaleka ne všude je vzdělávací akce nachystána s takovou pečlivostí,  jako se to stalo jako to bylo 23 září. Děkuji za to.

 

Různé školy a různé týmy řeší Různé problémy,  principy leadershipu jsou však univerzální a přenositelné.

KVIC  zaplnil tento seminář během 3 týdnů, Což dokládá vysokou důvěru ředitelů i učitelů v jejich vzdělávací akce  a jistě i výběr dodavatelů. Pestré složení účastníků,  kde převažovali ředitelé ZŠ, gymnázií, ZUŠ,  ale třeba i zástupci speciální školy, spojuje jak velmi aktivní zapojení na samotném semináři,  a to včetně interaktivních cvičení jako role-play a podobně, Taky hodnocení semináře,  kde   všichni zmínili v dotazníku praktický přínos semináře.  Wow. Možná by to mohlo vyznít jako samochvála,  potěšen jsem tím byl ale právě proto,  že koučing leadershipu  ve formátu 8 hodin nedovoluje provést účastníky dostatečně do hloubky.Vysoké hodnocení pro naše materiály,  tentokrát ocenění také inspirativních filmů,  je to my samozřejmě udělalo radost.  Faktem totiž zůstává,  přestože lektorský um měl možná ještě lepší  skóre, že až přínosnost do praxe je potvrzením kvality,  kterou chci nabízet a dodávat. V rozvoji lidí se takřka v každé oblasti vyplatí u člověka a jeho přístupu začít. Jak říká spisovatel a světový kouč  Simon Sinek, nestavme proti sobě HARD SKILLS a SOFT-SKILLS. Jsou to totiž především lidské vlastnosti a dovednosti, na které je třeba se zaměřit.

 

Ondřej Bárta