Konference Leader In Me 2021

Konference Leader In Me 2021

23. října 2021

Krátké ohlédnutí za letošní konferencí, díky patří do Gymnázium Františka Křižíka a Základní škola,

a také všem hostům ze ZŠ Pohádka Hradec Králové, ZŠ Skálova Turnov, POJ=průmyslovky+obchodky+jazykovky Frýdek - Místek a Obchodní Akademie Prostějov.

Konference se konala po dvou letech,  konečně naživo.  Jestli ale něco opravdu funguje,  pak je to setkání,  kde spolu diskutují ředitelé,  učitelé i studenti,  jsme přitom všichni ve škole  a máme navíc prostor zažít vlastní učení v hodinách.  Tím se výměna zkušeností stává velmi uchopitelná,  je bezprostředním zážitkem  a protože  pracujeme na všech školách s podobnými principy rozvoje sociálního a emočního učení,  není potřeba mnoho vysvětlování. Školy a učitelé, každý po svém, pomáhají žákům rozvíjet svůj potenciál.

 Osobně,  jako někdo, kdo celý svůj profesní život tráví s řediteli učiteli a žáky  mohu a rád bych vyzdvihl ještě jednu věc,  A to je společenství,  které lidé ze zapojených škol tvoří. Vznikla a vzniká skupina velmi různorodá,  nejen různými typy škol  a vzdálených regionů.   Nevím,  jestli je to důraz všech těch lidí na význam dovedností pro život,  které  se ve školách snaží systematicky rozvíjet, a nejde ani říct,  že bychom pouze pracovali a vyměňovali zkušenosti, nejen o škole a učení byla řeč. Umíte si jistě představit  bohatý raut a chutné tankové plzeňské pivo, to samo o sobě dokáže rozproudit atmosféru. Naše setkání se konalo bezprostředně po víkendových volbách.  Jejich výsledek nám připomněl,  že se vyplatí věřit, že vždy je naděje, a že k výsledkům vede  někdy dlouhá cesta. 

Když jsem pak druhý den na hodině Veroniky Kovářové v 5. třídě  sledoval  učení slovesného času a způsobu, převážně hrou,  ale také diskusí třeba  třeba o tom,  jak a jestli můžeme ovlivňovat minulost, přítomnost nebo budoucnost,  chtěl jsem se přidat. Atmosféra a klima bylo prostoupené chutí se zapojovat.

                    Základní škola a Gymnázium Františka Křižíka v Plzni je na cestě implementace leadershipu již několik let.  Ani v nejmenším bych nechtěl tvrdit,  že až začátek spolupráce s  FranklinCovey přivedl školu tam,  kde je dnes  (mimochodem Gymnázium slaví 30 let od svého založení a je jednou z nejstarších a prvních soukromých středních škol    v celé republice)..  Ale snad jsme jako partneři přispěli na cestě k výjimečnosti (v souladu s naším posláním),  k tomu,  aby skvělí lidé,  kteří v Plzni pracují,  dokázali rozvíjet jedinečnost každého žáka a studenta lépe a lépe. V Plzni jsem viděl a prožíval konkrétní naplňování vizí  obou škol.  Umožňuje to obrovská důvěra ve schopnosti a dovednosti žáků, tvořivá, trpělivá a partnerská facilitace ze strany učitelů.

22/10/2021 Ondra Bárta

A komentář několika účastníků:

Spousta příjemných lidí na jednom místě, plno hezkých zážitků, kopa legrace a hlavně po skončení hlava plná nových nápadů a inspirací z praxe!

Roman Gottlicherr, POJFM Frýdek - Místek

Do návštěvy plzeňské školy mi návyky i LIM připadaly jako teorie, která se "musí" složitě vysvětlovat a je něco navíc. Teď vidím, že je to opačně. Na běžném životě ve škole se návyky demonstrují přirozeně tak, aby jim děti (i učitelé) uvěřili natolik, že je vezmou za své. A já viděla neinscenované a velmi dobré výsledky toho procesu. Líbila se mi schopnost dětí formulovat myšlenky, jejich samostatné hledání cesty a hlavně - převzetí odpovědnosti za výsledek celého učebního procesu. 

Šárka Zacpalová, Obchodní akademie Prostějov

 

Byla jsem na setkání poprvé a moc jsem si to užila. Jak profesně, tak i neformálně. Celá organizace a plán se mi zdály fajn. Od společného prvního setkání, až po možnost nahlédnout do vyučování a oběd ve školní jídelně. Celé to bylo velmi srdečné a milé. DĚKUJI MOC:-).

Lenka Schmuttermeierová, ZŠ Mandysova Hradec Králové